کاربرد پلاستوفوم در ساختمان سازی
پلاستوفوم که با نامهای یونولیت و پلی استایرن انبساطی (EPS) نیز شناخته میشود، مادهای سبک، ارزان و با قابلیتهای عایقبندی بالا است. که کاربردهای فراوانی در صنعت ساختمانسازی دارد. در این مقاله به بررسی جامع کاربردهای پلاستوفوم در بخشهای مختلف ساختمان میپردازیم.
استفاده از ورق پلاستوفوم در ساختمان سازی
ورق پلاستوفوم در صنعت ساختمان سازی استفاده بسیاری دارد. از این ورق ها برای ساخت بلوک های سقفی استفاده می شود. این ورق ها عایق صدا و حرارت عالی هستند. و همچون یک ضربه گیر عمل می کنند. استفاده از این ورق ها در فضای خالی که مصرف بتن منجر به ایجاد بار مرده می شود. باعث کاهش وزن سازه شده و علاوه بر کاهش هزینه ها منجر به بالا بردن سطح ایمنی ساختمان می شود.
یقینا کاهش وزن سازه ایمنی بالای آن را به دنبال خواهد داشت. البته استفاده از ورق پلاستوفوم در ساختمان سازی و به شرطی مجاز است که ضوابط ایمنی از جمله مقاومت در برابر آتش سوزی، مقاومت مصالح، شکل هندسی مناسب و بهینه و اجرای صحیح در مورد آن رعایت شود.
پیشنهاد مطالعه : کاربرد یونولیت در سقف | کاربرد یونولیت در ساختمان سازی
همانند ورق تفلون PTFE نسوز، استفاده از ورق به عنوان پوشش نسوز روی بلوک های ساختمانی موجب می شود تا بلوک ها به مدت زمان ۲۰ دقیقه بیشتر در برابر آتش سوزی از خود مقاومت نشان دهند. این ورق ها در عایق کاری دیوار های دوجداره ساختمانی استفاده می شوند. عایق کاری نمای بیرونی ساختمان، عایق بندی سقف های شیبدار، استفاده به عنوان سقف کاذب در نمای داخلی سازه و همچنین طراحی روف گاردن از دیگر کاربردهای این ورق در ساختمان سازی و پروژه های عمرانی می باشد. اغلب سقف های کناف را با استفاده از ورق های پلاستوفوم طراحی می کنند. چرا که شکل دهی این ورق ها و ایجاد طرح های خلاقانه توسط این ورق ها بسیار ساده است.
مزایای استفاده از پلاستوفوم در ساختمان سازی
عایق حرارتی: پلاستوفوم به دلیل ساختار سلولی خود، عایق حرارتی بسیار موثری است. و از هدر رفتن گرما در زمستان و سرما در تابستان جلوگیری میکند. این امر منجر به کاهش مصرف انرژی و هزینههای سرمایشی و گرمایشی ساختمان میشود.
عایق صوتی: پلاستوفوم تا حد زیادی میتواند صداها را جذب کند. و به عنوان عایق صوتی در دیوارها، سقف و کف ساختمان مورد استفاده قرار گیرد.
وزن کم: پلاستوفوم وزن بسیار کمی دارد و استفاده از آن در ساخت و ساز، بار مرده ساختمان را به طور قابل توجهی کاهش میدهد. این امر به نوبه خود، پایداری و مقاومت سازه را در برابر زلزله و سایر بلایای طبیعی افزایش میدهد.
مقاومت در برابر رطوبت: پلاستوفوم در برابر رطوبت مقاوم است. و از نفوذ آب به داخل ساختمان جلوگیری میکند. این ویژگی، آن را به انتخابی ایدهآل برای استفاده در مکانهای مرطوب مانند حمام و آشپزخانه تبدیل میکند.
قابلیت شکلپذیری: پلاستوفوم به راحتی قابل برش و شکلدهی است و میتوان از آن برای ساخت انواع قطعات و المانهای معماریی استفاده کرد.
قیمت مناسب: پلاستوفوم در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی، قیمت بسیار مقرون به صرفهای دارد.
کاربردهای پلاستوفوم در ساختمان سازی
عایقبندی دیوارها و سقف و کف : پلاستوفوم به عنوان عایق حرارتی و صوتی در دیوارهای خارجی و داخلی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. پلاستوفوم به عنوان عایق حرارتی و صوتی در سقف تیرچه بلوک و سقفهای شیروانی به کار میرود. همچنین پلاستوفوم به عنوان عایق حرارتی و صوتی در کف ساختمان، به ویژه در آپارتمانها و طبقات روی همکف استفاده میشود.
سقف کاذب: از پلاستوفوم میتوان برای ساخت سقف کاذب در دکوراسیون داخلی استفاده کرد.
دیوارپوش: پلاستوفوم به عنوان دیوارپوش در سطوح داخلی و خارجی ساختمان به کار میرود.
ساندویچ پانل: پلاستوفوم هسته اصلی ساندویچ پانلها را تشکیل میدهد که در ساخت دیوارها و سقفهای پیشساخته کاربرد دارند.
قالبسازی: از پلاستوفوم میتوان برای ساخت قالبهای بتنی و گچی در ساخت و ساز استفاده کرد.
بستهبندی: پلاستوفوم برای بستهبندی مصالح ساختمانی و حمل و نقل آنها به کار میرود.
نکات مهم در استفاده از پلاستوفوم در ساختمان سازی
پلاستوفوم در برابر آتشسوزی مقاوم نیست. و باید در مکانهایی که احتمال آتشسوزی وجود دارد، از مواد ضد حریق برای پوشش آن استفاده شود.پلاستوفوم میتواند توسط برخی حشرات و جوندگان آسیب ببیند، لذا باید در برابر آنها محافظت شود.
سخن پایانی :
پلاستوفوم به دلیل مزایای متعددی که دارد، به عنوان یکی از مصالح پرکاربرد در صنعت ساختمانسازی شناخته میشود. استفاده از پلاستوفوم میتواند به ارتقای عایقبندی حرارتی و صوتی ساختمان، کاهش وزن سازه، افزایش پایداری و مقاومت آن در برابر زلزله و همچنین کاهش هزینههای ساخت و ساز کمک کند.
پلاستوفوم که به آن پلی استایرن انبساطی هم گفته می شود. نوعی پلیمر سفید رنگ با وزن بسیار سبک می باشد . که در برابر رطوبت، آتش سوزی و صدا و حرارت مقاوم بوده. و در پروژه های ساختمان سازی و دکوراسیون از آن استفاده بسیاری می شود.